Nieuws

Het laatste nieuws van onze IZEO-locaties

IZEO Koraal op kamp

Leerlingen van IZEO Koraal gingen eind mei op kamp in België. Bijzonder dit keer was dat zowel leerlingen van de locatie Urmond als de locatie in Parkstad het kamp bijwoonden. Kinderen in de basisschoolleeftijd liepen dus tussen de tieners. En dat ging super!

Samen eten, feesten, plezier maken, dat stond centraal tijdens deze dagen. Maar natuurlijk zaten er ook veel sportieve elementen in de planning. En daar heeft menig leerling zijn grenzen verlegd. Prachtig om te zien.

Ook prachtig om te zien is de samenwerking tussen zorg en onderwijs: collega's van zowel Koraal als Alterius zorgden samen voor weer succesvolle editie van het kamp.

Stagebedrijf in beeld

Sommige van onze leerlingen bij IZEO Via Jeugd trekken er wekelijks op uit om stage te lopen. Voor sommigen gaat het om een individuele stage en bij anderen is dat een groepsstage.

De bedrijven waar onze jongeren dan terechtkomen zijn heel verschillend. Om jullie een beeld te geven van die bedrijven, bezochten we enkele van hen.

We kunnen wel al verklappen dat ook al zijn de bedrijven verschillend, één ding hebben ze gemeen: ze dragen onze jongeren een warm hart toe.

Lees hier het interview met collega's van stagebedrijf Slagerij Doeleman.

Levensecht leren

Veel jongeren zijn wel geïnteresseerd om gebruik te maken van de heftrucksimulator op de locatie IZEO Koraal (Urmond). 'Maar niet iedereen komt ook meteen in aanmerking hiervoor,' aldus Maikel, leerkracht op deze locatie.

Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 16 jaar zijn. Maikel snapt de aantrekkingskracht wel. 'Het is ook fantastisch hoe levensecht je hier de situatie kunt nabootsen. En dat in je eigen omgeving.'

Maar er zitten meer voordelen aan deze sim. Zo wordt niet alleen het praktijkgedeelte getraind bij deze simulator, maar komt ook de theorie hier aan bod.
Lees er alles over in dit interview.

Afsluiting thema Wereldburgers

Wereldreis

De afgelopen periode liepen de jongeren van IZEO Via Jeugd als wereldburgers door de school. Ze maakten op verschillende manieren kennis met diverse landen. En nu was het tijd om op wereldreis te gaan.

De jongeren werden ondergedompeld in het thema 'Wereldburgers' aan de hand van verschillende activiteiten en leervormen. Als afsluiting werd een heuse wereldreis georganiseerd.

Door middel van een quiz, waarin feitjes en weetjes van ieder land opgezocht moesten worden, bezochten de leerlingen een land. Maar niet alleen dat. De jongeren konden letterlijk het land proeven. Overal stonden namelijk typische (zelfgemaakte!) gerechten van de landen die ze bezochten. Een lekkere afsluiting!

De wereld in!

Kennismaken met ‘de wereld’ in je eigen vertrouwde (school)omgeving. Dat is wat de jongeren de afgelopen weken hebben gedaan. Ze maakten kennis met verschillende landen en onderzochten daarbij wat er zo typisch aan dat land was. 

En nu was het tijd om de schoolomgeving te verlaten en zelf op onderzoek uit te gaan.
Zo bezochten onze wereldburgers van IZEO Koraal (Urmond) onlangs het Gouvernement. Een leuke en leerzame trip naar Maastricht. Lees hier meer over dit uitstapje.

Voor de jongeren van IZEO Via Jeugd staat deze excursie binnenkort gepland.

Wereldburgers

Wereldburgers

Aan de slag als een wereldburger. Dát gaan onze jongeren op de IZEO-locaties Via Jeugd en Koraal (Urmond) doen de komende weken.

Op allerlei manieren maken zij kennis met ‘de wereld': met culturen, tradities en geloof. Maar ze gaan ook in gesprek gaan over onze multiculturele samenleving en discriminatie.
Lees hier verder over hun activiteiten en doelen de komende weken.

Op kamp!

Onlangs gingen onze jongeren van IZEO Koraal (locatie Urmond) op kamp. Weken hadden ze ernaartoe geleefd en nu was het dan eindelijk zover.

Het kamp vond plaats op de locatie van Jeugdheem De Woushoeve in Zutendaal. Daar hadden de jongeren een intensief programma boordevol leuke activiteiten. Van boogschieten tot voetballen op een opblaasbaar veld en van wandelen op het blotevoetenpad tot roosteren van marshmallows op het kampvuur.

Een ding was in ieder geval zeker: eenmaal terug op het IZEO-terrein, was iedereen uitgeteld van een super leuk kamp.
Wil je weten hoe de dagen eruit zagen? Lees dan hier het verslag.

Kamp 2023

Afsluiting kunstproject

Bij IZEO Via Jeugd wordt het onderwijsprogramma in thema’s aangeboden. Iedere periode staat er een ander thema centraal en komt dus in alle lessen, van koken tot taal, terug.

Ter afsluiting van het thema Kunst was er een speurtocht georganiseerd in school. Alle klassen kwamen bij elkaar in een lokaal en moesten daar een opdracht uitvoeren die in het teken stond van de kunstenaar uit die ruimte.

De prijsuitreiking vond één dag later plaats, waarbij de winnaars een heuse kunstbeker ontvingen.
Iets lekkers was er voor iedereen, omdat alle deelnemers zo enthousiast en fanatiek mee hadden gedaan!
 

Kerst in het Pop Up Restaurant

Eindelijk is het zover. In het Pop Up restaurant op de locatie van IZEO Via Jeugd krijgen de senioren van In Harmony vandaag een voortreffelijke lunch geserveerd. De afsluiting van een project van twintig leerlingen van IZEO.

Bij de start van dit schooljaar startte het project Pop Up Restaurant. ‘Het is een onderdeel van Werkstap dat meer handvatten biedt om de leerlingen kennis te laten maken met praktische vaardigheden. En dat bínnen de school.’ vertelt Brady, één van de kartrekkers van dit Pop Up Restaurant.

Op allerlei verschillende manieren zijn de jongeren te werk gegaan om deze lunch tot een succes te maken.
Lees hier verder!

Iemand is 'm 

Het is een zonnige herfstochtend. Voor de poort van IZEO Koraal (locatie Urmond) komt een groepje jongeren en begeleiders bijeen. Volgens het rooster staat de gymles nu gepland.
Tijd voor wat beweging dus.

De leerlingen gaan met hun begeleiders, zowel vanuit onderwijs als zorg, richting de gymzaal iets verderop in de straat. 

Dat gymles veel meer is dan 'alleen maar wat beweging' legt Brady, docent Lichamelijke Opvoeding bij IZEO, graag uit.

Lees hier verder.

Berner klust in Maria Hoop

Afgelopen vrijdag waren vijfentwintig medewerkers van Berner te vinden bij de boslocatie van IZEO XONAR in Maria Hoop. Berner is maatschappelijk betrokken en laat dit onder andere zien met dagen als deze.

Het team van Berner pakte vrijdag flink aan. Van het opruimen van de tuin, het herstellen van de elastieken van een 3D bos element, het schoonmaken van de gevels en dakgoten tot het monteren van een heuse gereedschapswand: alles werd aangepakt. Tussendoor zorgden de jongeren van IZEO voor een goedverzorgde lunch!

Maar er is meer. Berner biedt bijvoorbeeld ook individuele stages voor onze jongeren van IZEO. Begaan dus met de toekomst van onze jongeren en daarmee ook onze maatschappij.
Lees meer over deze mooie samenwerking op onze site.

Moestuin voor IZEO Care4Kidz

Met het project moestuin bij Care4kidz in Geleen zetten de jongeren de bloemetjes buiten!  
Ze werden tijdens hun projecten omgetoverd tot echte tuinvrouwen en tuinmannen. Alles deden de leerlingen zelf. 

Hun plantjes moesten in stijl kunnen groeien in hun zelfgemaakte moestuinbakken. Zoiets is niet in 1, 2, 3 gemaakt. Echt vakmanschap was nodig bij het berekenen van de grootte en inhoud van de bakken.

Nu is het in spanning afwachten wat de oogst van de jaar in Geleen zal zijn.
De plantjes zijn in ieder geval in goede handen! 

Leren buiten het schoolgebouw

Dat deden onze leerlingen van IZEO Via Jeugd onlangs toen ze Eden Hotels in Maastricht bezochten.
Doel? Het ontdekken van verschillende beroepen in het hotelwezen.

En zie hoe ze aan de slag gingen: van tafels indekken tot 'gasten' inchecken en bedden opmaken. En ondertussen mochten ze ook nog smullen van het ontbijtbuffet.

Ontwikkelen en leren doe je samen en daarom dank (ook namens onze leerlingen) voor het mogelijk maken van deze ervaring!

IZEO-leerlingen gaan op stage in hotelwezen

Nieuw, maar ook vertrouwd!

Begin januari startte Xavier Serradura bij teamleider bij IZEO Koraal.
Na vier jaar weer terug op het ‘oude honk’ dat Alterius heet.

We gingen met hem in gesprek.
Over zijn start, zijn ‘come back’, zijn locaties in Urmond en Heerlen.
En over waarom hij vindt dat we trotser mogen zijn.

Lees het hele interview met Xavier op onze site.

Bliksemstage Bouchon d'En Face

Onlangs bezochten onze leerlingen van IZEO Via Jeugd restaurant Bouchon d’En Face.
In het kader van een reeks bliksemstages, georganiseerd door JINC, stond nu dit Maastrichtse restaurant op de planning.

En, eindelijk konden de jongeren weer een keer op stage écht op de werkplek.
Door corona hebben onze jongeren de afgelopen periode vooral de bliksemstage op hun eigen onderwijslocatie ervaren.

Lees meer over deze mooie en waardevolle ochtend op onze site!

Lees meer
Schommel voor IZEO Koraal (Heerlen)

Schommelen!

Wat een heerlijk begin van 2022 voor onze leerlingen van IZEO Koraal (Heerlen)!
Bij terugkomst na de kerstvakantie vonden zij deze prachtige schommel op hun schoolterrein.

De schommel is er natuurlijk om mee te spelen. Maar dat niet alleen.
We kunnen deze schommel namelijk ook inzetten ten behoeve van zogenaamde actieve regulatie.
Om even weg te kunnen dromen in de ligschommel of als een leerling juist even beweging nodig heeft.

Heerlijk toch?

Stage bij Vojacek

Het belang van stage in het onderwijs is groot.
Ook voor onze jongeren. Misschien wel juist voor onze jongeren.
Niet zonder trots laten we jullie dan ook deze foto zien.

Al diverse jaren biedt Vojacek Wijnen uit Maastricht zich aan als stagebedrijf voor onze jongeren. In deze drukke periode zo voor de feestdagen kunnen ze hier wel extra hulp gebruiken.

Collega Veronique begeleidt deze jongeren vanuit IZEO Via Icarus. Dat Scotty en Dean hier met veel plezier aan de slag gaan is wel af te lezen van hun gezichten.

Lees meer
IZEO Via Icarus loopt stage bij Vojacek Wijnen in Maastricht

Nieuwe maatregelen

Op 18 december vond er weer een coronapersconferentie plaats.
Wat betekenen de aangekondigde maatregelen voor onze scholen en locaties?

Aparte pagina op onze site

Voor al deze informatie hebben we op onze website een aparte pagina aangemaakt: de corona-pagina.
Hierop vind je steeds de meest recente informatie over de maatregelen en richtlijnen op onze locaties.

Met z'n allen ontbijten

De jongeren van IZEO Via Icarus kregen, in het kader van het Nationale Schoolontbijt, een heerlijk én gezond ontbijt aangeboden.
Onze eigen docenten stonden zelfs klaar om de eieren te bakken voor onze jongeren. Ze hoefden alleen maar aan te schuiven en te smullen.

De dag starten met een gezond ontbijt. Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Ontbijten geeft je energie, levert je voedingstoffen, helpt de stoelgang, voorkomt snacken en is bovendien gezellig én lekker.

We vinden het belangrijk om dit onze jongeren mee te geven.
En zeg nou zelf, aan zo'n gezellige tafel zou jij toch ook aanschuiven?

Jongeren spelen kwaliteitenspel bij IZEO Koraal

Iedereen zijn eigen kwaliteit

Bij IZEO Koraal (locatie Urmond) is het nieuwe schooljaar ook weer gestart. Tijd voor een (hernieuwde) kennismaking. Want hoe goed kent iedereen elkaar eigenlijk al?
Aan de hand van het kwaliteitenspel gingen de jongeren en hun begeleiders aan de slag.
De jongeren benoemden de kwaliteiten die zij zagen bij de anderen. Mooi om te zien welke dit allemaal waren! Door dit spel hebben de jongeren elkaar al heel wat beter leren kennen. Er werd afgesloten met een rondje ‘complimenten geven’.

Wat in het begin een beetje afwachtend en ongemakkelijk leek, werd uiteindelijk een vrolijk ‘rondje’ voor iedereen.

Eigen IZEO-bus

Heb jij 'm al gespot? Onze vernieuwde IZEO-bus?

Het komt regelmatig voor dat leerlingen van onze IZEO-locaties zich moeten verplaatsen. Meestal is dat een verplaatsing van de ene naar de andere IZEO-locatie, maar soms gaat het ook om vervoer naar buitenschoolse activiteiten. Voorheen gebeurde dat in een keurig wit busje. Daar kwam nét voor de zomervakantie verandering in.

Vanaf nu beschikt IZEO over een personenbusje in IZEO-huisstijl. Dát ziet er even heel wat anders uit!
De vrolijke kleuren en het speelse logo zorgen ervoor dat de bus lekker opvalt in het straatbeeld.
Alleen bij het zien ervan, krijg je al goede zin!

Bliksemstage bij IZEO

De jongeren van IZEO Cadier en Keer liepen deze week stage in hun eigen klas. Ze gingen allemaal aan de slag en hadden na deze Bliksemstage van JINC heel wat bijgeleerd!

De jongeren werden meegenomen in welke verschillende werkzaamheden en beroepen er zijn binnen ENGIE Services Nederland NV. Maar ook wat er allemaal gebeurt voordat een matras uit de fabriek van Radium Foam/Vita Talalay rolt. Wist jij bijvoorbeeld dat het schuim van de matrassen gemaakt wordt uit de vloeistof van latexbomen? Dat leerden onze jongeren dus ook.

Zeker in tijden van corona, waar het nauwelijks mogelijk is om stage te lopen bij bedrijven, is deze manier van stage een uitkomst. Dank JINC, ENGIE Services Nederland NV en Radium Foam!

Beschuit met muisjes

Wat een feest en geknuffel op IZEO Heerlen! Op 21 april zijn vijf kuikens uit de broedmachine gekomen!
En ze zijn al meteen geliefd.

De kuikens hebben allemaal een naam gekregen: Mootje, Tygo, Sammie, Josylvio en Chicken Wing. Het liefst worden ze de hele dag geknuffeld. Gelukkig kunnen de kuikens ook even rusten wanneer er beschuit met muisjes gegeten worden.

Nu is het aan de leerlingen om ze goed te verzorgen en een thuis te geven. Het maken van een kippenren is het volgende project. Deze zal een plek krijgen op ons schoolplein.

We houden jullie graag op de hoogte!

Kuikentjes

Over zo'n drie weken is het hopelijk tijd voor beschuit met muisjes bij IZEO Heerlen. Want de broedmachine is druk bezig met het uitbroeden van kuikentjes.

Het is de taak van de leerlingen om goed te letten op de temperatuur en de vochtregulatie van de machine. Bovendien gaan de leerlingen zorgen voor een mooi buitenverblijf voor de kippen.
Zo kunnen de kuikentjes straks lekker rondscharrelen op ons eigen schoolplein.

En met goede zorgen en liefde voor de kuikens, zullen de kippen ons over een tijdje, als ze groot zijn, belonen met hun heerlijke eitjes!

Werken in De Loods

De Loods is een plek waar jongeren van IZEO Urmond aan de slag gaan met techniek. Op dit moment maken ze bijvoorbeeld houten vogelhuisjes en broodplanken. Maar, de uitdaging zit 'm niet alleen in het maken van deze voorwerpen. Het is juist vaak het lang kunnen concentreren en überhaupt al aanwezig zijn dat hen veel energie kost. Door werken in De Loods verleggen ze grenzen en dat is precies waar het om te doen is.
De prachtige houten items die ze maken, worden overigens verkocht. En van de opbrengst worden weer nieuwe projecten mogelijk gemaakt.

Lees hier het hele verhaal over De Loods.

Zelf inrichten

De jongeren van IZEO Heerlen (Koraal) zijn zelf aan de slag gegaan met het maken van aankleding voor hun locatie.
Ze gingen aan de slag met eigen lichtbakken.

Uitzoeken van een geschikt beeld, een ontwerp maken, uittekenen, uitsnijden. Er komt heel wat bij kijken.
Maar wat een resultaat hebben ze bereikt! De ruimte is opgefleurd en met deze donkere dagen is wat extra licht meer dan welkom.

De jongeren betraden nog niet zo lang geleden deze nieuwe locatie in Heerlen. Door de zelfgemaakte aankleding wordt deze nieuwe plek nog meer hún eigen plek.

Sparen voor een activiteit

Onze IZEO-jongeren uit Urmond zijn druk bezig met het bereiden van allerlei lekkers. Er werden al wafels gebakken en deze week hebben ze deze overheerlijke pindarotsjes gemaakt.

Maar....al deze lekkernijen zijn niet bedoeld voor de jongeren zelf. Tenminste, niet direct.
Al het lekkers wordt verkocht. De jongeren zijn namelijk op zoek naar 'sponsoren'.

De groep wil namelijk gaan wandelen met o.a. kamelen en alcapa's! En door de verkoop van o.a. deze pindarotsjes zamelen ze geld in voor deze bijzondere activiteit!

Start samenwerking IZEO en XONAR

Hand in hand

Stichting Alterius en het LWTC (Leer-Werk-en Training Centrum) van XONAR slaan de handen in elkaar. We gaan nauw samenwerken volgens de IZEO-methodiek.

Op de locatie in Heerlen en de outdoor locatie van XONAR in Echt worden onderwijs en zorg als één geheel aangeboden aan thuiszitters in Zuid-Limburg. Daarnaast is er een ambulant aanbod beschikbaar om de betrokken school te ondersteunen om uitval te voorkomen.

Drie keer per week zijn onze jongeren te vinden in de bosrijke omgeving in Echt. De overige twee dagen vindt het IZEO-aanbod plaats op de locatie in Heerlen.

Lees hier meer over de officiële start van de nieuwe locatie.

Puzzelvirus

In Cadier en Keer is de dagbestedingsklas 'besmet geraakt' met het puzzelvirus!

Zie hier twee enorme puzzels die ze in twee weken hebben gemaakt. Op alle momenten werd er even tijd gemaakt om te puzzelen, voor of na schooltijd en soms zelfs éven tijdens school. Iedereen heeft meegeholpen.

Puzzelen is meer dan alleen maar 'tijdverdrijf'.
Stimuleren van de hersens, ontwikkelen van inzichten, bewaren van geduld én het testen van je doorzettingsvermogen...om maar wat te noemen.

Kortom, je leert veel meer van puzzelen dan je misschien zou denken.

Gezonde School

Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Hiermee laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!

Wij bieden onze leerlingen een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én we hebben aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van onze leerlingen. Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Op verschillende manieren laten we onze leerlingen in aanraking komen met onderdelen die passen bij De Gezonde School. Zo besteden we in onze (kook)lessen aandacht aan gezonde voeding. Daarnaast spelen bewegen en sporten een grote rol in ons onderwijsprogramma. Ter ondersteuning van dit onderdeel openden we onlangs de Pannakooi op onze locatie.
Maar er is ook aandacht voor bijvoorbeeld sociale veiligheid, een onderwerp dat steeds terugkomt in onze lessen.  

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Meer weten? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

IZEO opent Sportkooi

De jongeren van IZEO Cadier en Kunnen kunnen vanaf nu officieel gebruik maken van hun eigen Sportkooi.

Beweging is voor iedereen goed, maar voor onze jongeren is het een haast noodzakelijke uitlaatklep.
De verwachtingen waren hoog toen werd aangekondigd dat deze Panna een plek zou gaan krijgen op de binnenplaats van deze locatie

Deze middag blijkt dat deze verwachtingen ruim worden overtroffen!

Bekijk hier de foto's van de opening en klik hier door naar het nieuwsitem.

Workshops tijdens de zomer

Tijdens het aangepaste zomerprogramma werden onze jongeren bij IZEO Cadier en Keer 'getrakteerd' op diverse workshops. Deze workshops werden verzorgd door YIP (Young in Prison).

De aangeboden workshops waren zeer divers: van basketbal tot graffiti en van bootcamp tot rap. Zowel de jongeren als de pedagogisch medewerkers van deze locatie hebben genoten van de workshops!

Het was mooi te zien hoe de collega's van YIP precies wisten in te spelen op de vragen en behoeften van onze jongeren. Kortom, het was top!

CREA-lessen en ook de juf doet mee!

Op onze IZEO-locaties geven we CREA-lessen aan onze jongeren. Creatief aan de slag met ... ja, van alles eigenlijk. Soms met verf of stiften, dan weer met garen of kralen. Allerlei materialen komen aan bod.

De jongeren gaan enthousiast aan het werk. Het leuke is dat zij hun zelfgemaakte werken zelf mogen houden. Zo kan het zijn dat ze de ene keer een eigen tas mee kunnen nemen of een mok en de andere keer een leuke kaartenstandaard of schilderij.
En, als dat nog niet genoeg motiveert, dan helpt het zeker ook als de juf zelf meedoet!

IZEO crea-lessen
IZEO Nicole Oligschlager interview Alterius

Bruggen slaan tussen zorg en speciaal onderwijs

Nicole Oligschläger is sinds een jaar aan de slag als projectleider Zorg en Onderwijs. En in het afgelopen jaar is er heel wat gebeurd op dit vlak.

In 2018 startte IZEO (Integraal Zorg en Onderwijs) in Cadier en Keer. Vanaf dat moment biedt Alterius samen met zorgpartner Via Jeugd (toen nog SJSJ) de jongeren bij Icarus een onderwijs-zorgarrangement aan. Sindsdien neemt ook de externe interesse in IZEO een vlucht. En dus werd de functie van projectleider Zorg en Onderwijs in het leven geroepen.

Lees hier het hele interview met Nicole.

Crea tijdens corona

Tijdens de corona-tijd gaat het onderwijs op de locatie van IZEO Cadier en Keer gewoon door. Dat geldt ook voor de crea-lessen.

De jongeren werken met veel plezier aan de opdrachten. 'Maar het lijkt of ze nu met meer rust aan de slag gaan met hun creatieve werkstukken.', aldus hun begeleidster.

En dat er vol aandacht wordt gewerkt, is wel te zien op deze foto. We zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

 

Niet alle leerlingen zitten thuis

Terwijl een groot deel van onze leerlingen thuis hun onderwijs volgen, zijn er ook leerlingen die wél nog in klas les krijgen.

Zoals de jongeren op onze IZEO-locatie in Cadier en Keer. Deze jongeren verblijven in leefgroepen op het terrein van Via Jeugd. Op ditzelfde terrein staat ook het IZEO-gebouw. Zorg en onderwijs worden hier geïntegreerd aangeboden.

Met andere woorden, deze jongeren 'wonen en werken' hier. En dat is ook de reden dat zij wel nog les krijgen in hun IZEO-gebouw. Met inachtneming van de RIVM-regels uiteraard.

Super hoe zij én hun leerkrachten en begeleiders in deze tijd aan de slag blijven!

Kleur je eigen wereld

Onder de indruk. Dat zijn ze allemaal, niet alleen de leerlingen van IZEO Urmond maar ook de leerkrachten en begeleiders.

Frank Lemmens, auteur van ‘Je kleurt je eigen wereld’, sprak met de groep over zijn levenservaringen. Over het verlies van zijn vader door suïcide én over zijn ervaring als vader van een zoon met aangeboren hartafwijking. Zijn boodschap: ondanks alles wat je meemaakt, kun/moet je er zelf iets positiefs van maken!

Zoals gezegd, het verhaal maakte indruk en zorgde voor gesprekken, positieve gesprekken. Tijdens de sociale vaardigheidstrainingen, die alle leerlingen volgen, werden deze thematieken nogmaals besproken. Waardevolle momenten!

Even er op uit!

Met dit heerlijk frisse voorjaarsweer roept de natuur om een wandeling.
En dat is ook precies wat de jongeren van IZEO Cadier en Keer ook doen.

Natuurlijk geldt ook voor onze jongeren op deze locatie dat door het coronavirus het dagprogramma er anders uitziet dan normaal. De activiteiten en lessen worden in aangepaste vorm aangeboden.

Gelukkig blijft er wel ruimte om af een toe een frisse neus te halen. En in de prachtige omgeving waar onze locatie in Cadier en Keer ligt, kan dat perfect!

IZEO op afstand

Het onderwijs bij IZEO gaat er gezien de coronacrisis anders aan toe dan normaal. Zoals bijvoorbeeld op de locatie in Geleen.

De leerlingen ontvangen een weekplanning waarin precies staat wat er van ze wordt verwacht. Iedere ochtend en de middag is er contact met de leerling. Zo wordt de vinger aan de pols gehouden en kan de leerling aangeven hoe het gaat.

Uiteraard staat de juf gedurende de dag ook klaar voor eventuele vragen. En daar maken de leerlingen gebruik van! Door middel van foto’s, filmpjes en verhalen laten ze zien hoe ze thuis aan het werk zijn voor school.

Trots op onze leerlingen hoe zij omgaan met deze bijzondere situatie!

Aandacht voor het nu bij IZEO Care4Kidz

Aandacht voor het nu

Als er bij het schoolgebouw van IZEO Care4Kidz een pissebed wordt gevonden, is alle aandacht opeens gericht op dit kleine, merkwaardige beestje. Het moment voor de juf om de les ‘om te gooien’ en dit insect samen te gaan onderzoeken.

Niet veel later bekijken de leerlingen de pissebed heel nauwkeurig om het vervolgens na te tekenen. Er wordt opgezocht op internet wat het precies voor beestje is.
Als het schaaldiertje helemaal is onderzocht, laten de leerlingen het beestje weer vrij in de tuin.

Fijn als er even aandacht is voor het ‘nu’.

IZEO Icarus voetbaltoernooi

Het mooie van dit jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi is dat er niet alleen gewerkt wordt aan voetbaltechniek, maar ook aan andere vaardigheden. Alle leerlingen krijgen één of meer rollen tijdens dit toernooi. Naast een rol als speler kan een leerling bijvoorbeeld ook de rol van scheidsrechter of manager toebedeeld krijgen. Zo leren de jongeren om vanuit een andere invalshoek bezig te zijn met dit toernooi. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om beslissingen te nemen als scheidsrechter? Maar ook, hoe goed kun jij een keuze van een scheidsrechter accepteren? En vanuit organisatorisch oogpunt: hoe stel je een toernooischema eigenlijk op?

Alle leerlingen samen roepen aan het einde van de dag ook ‘de meest waardevolle speler van de dag’ uit.
Het is duidelijk dat dit toernooi op alle gebieden leerzaam is.

Voetbaltoernooi IZEO Icarus
Jongeren IZEO Icarus stage Vojacek

Aan het werk voor de kerst

Sommige jongeren van IZEO Icarus lopen ook stage. Dit keer is er een groep gestart bij Vojacek. Voor deze wijnwinkel stellen ze, in opdracht, kerstpakketten samen.

De pakketten bevatten soms één fles, maar soms ook drie of meer flessen. Ook in het soort wijn is variatie. De jongeren pakken witte of rode wijn in en in andere gevallen zelfs champagne.
Iedere order heeft eigen eisen aan de verpakking. Zo worden sommige pakketten rechtstreeks geleverd aan een bedrijf, andere worden weer klaar ingepakt in postdozen.

Je ziet, er komt heel wat kijken bij het samenstellen van de pakketten. En onze jongeren verzorgen dit prima!

Nobody does it better

IZEO Icarus biedt in haar programma ook zogenaamde CREA-lessen. Daar kunnen de jongeren aan de slag met hun creativiteit. Het aanbod wisselt voortdurend, zodat er steeds verschillende technieken kunnen worden uitgeprobeerd. Zo blijft het voor de leerlingen ook leerzaam en uitdagend.

Soms werken de jongeren aan handige, praktische voorwerpen, zoals de keer dat ze een eigen t-shirt mochten pimpen. Een andere keer wordt er gewerkt aan iets leuks voor hun kamer of om cadeau te geven.

Onlangs gingen ze aan de slag met beton.
Dit klinkt misschien robuust en zwaar, maar deze mooie, verfijnde kaartenhouder was het resultaat.
Nobody does it better!

Crea-lessen bij IZEO samenwerking Alterius en Via Jeugd
Leerlingen IZEO Urmond startten 'nagelproject' in het kader van module Verzorging

Keuzevak Verzorging

Naast de verplichte onderwijsvakken kunnen onze leerlingen bij IZEO ook een aantal vakken kiezen. Het vak Verzorging is hiervan een voorbeeld. Het is belangrijk dat zo'n keuzevak aansluit bij de interesses van de jongeren.

Onlangs startte een groepje jongeren van de locatie Urmond met het project 'verlenging van de nagels'. Zij hadden eerder al het project 'gellak aanbrengen' gevolgd.

Er is overigens ook ruimte voor andere aspecten in de uiterlijke verzorging. Denk hierbij aan make-up en haarverzorging.

Ouderbijeenkomst Simpelveld

Bij IZEO vinden we de samenwerking met ouders/verzorgers van onze leerlingen belangrijk. Bij het eerste gesprek over een traject met een leerling, start ook de samenwerking met ouders en verzorgers.

Een paar keer per jaar organiseren we een ouderbijeenkomst op locatie. Dit keer gebeurde dit op de nieuwe locatie in Simpelveld. De ouders en verzorgers werden welkom geheten door het hele IZEO-team én door de leerlingen, hun kinderen. Deze hadden speciaal voor de gelegenheid van alles gemaakt en gebakken om hun ouders en verzorgers een warm welkom te geven.

De leerlingen lieten hun ouders zien waar zij de hele dag waren en wat ze deden. Ook vonden er gesprekken plaats tussen ouders en medewerkers van IZEO. Zo bouwen we aan de samenwerking die zo belangrijk is in deze trajecten.

Leerlingen IZEO Simpelveld bakken lekkers voor de ouderbijeenkomst
Loeigoed IZEO Simpelveld Alterius Koraal

Meewerken op de boerderij

De leerlingen van onze locatie IZEO Simpelveld bezochten een ochtend boerderij Het Loeigoed.
Boerin Kristel wachtte de leerlingen en hun begeleiders al op. Na een warm welkom werd iedereen verzocht een groene overall aan te trekken: het werken op de boerderij kan beginnen!

Terwijl de zon schijnt op de boerderij gaan de jongeren zelf aan de slag. De koeien vragen om eten en dat verzorgen onze leerlingen maar wat graag! Kristel vertelt tijdens het voeren van de koeien over de boerderij en het boerenleven.

De ochtend vliegt om en de leerlingen vertrekken weer naar school. Maar ondertussen hebben ze, misschien nog zonder het bewust door te hebben, weer stapjes gezet in het verleggen van hun eigen grenzen. En dat in een heerlijke omgeving!

Nieuwe locatie in Simpelveld

Alterius werkt op een aantal van haar locaties volgens de IZEO-methode (Integraal Zorg en Onderwijs). Na de zomervakantie is hier een nieuwe locatie aan toegevoegd.

Afgelopen week startten acht jonge ‘thuiszitters’ uit de regio Parkstad bij IZEO Simpelveld. Op deze locatie werken Koraal en Alterius samen en zorgen voor een fijne, rustige leeromgeving waar de kinderen na lange tijd weer onderwijs kunnen volgen.

De kracht van het IZEO-team ligt in het delen van elkaars expertise, het leren van elkaar en het letterlijk en figuurlijk samenwerken.
Om jullie een eerste indruk te geven van de locatie hierbij al een foto.

Eerste indruk IZEO Simpelveld Alterius Koraal
Diploma-uitreiking IZEO Icarus Alterius Via Jeugd Praktech

Wat een prestatie!

Damien, leerling van locatie IZEO Icarus, heeft wel aangetoond te bezitten over doorzettingsvermogen.
Tijdens een feestelijke uitreiking ontving hij zijn diploma lassen uit handen van zijn leermeester bij Praktech.
In de anderhalf jaar dat Damien bij ons onderwijs volgt, is dit al zijn derde (!) diploma. Eerder behaalde hij namelijk al zijn diploma VCA én Heftruck.
Maar het feest ging na de uitreiking nog door. Damien ontving enkele uren na het ontvangen van zijn lasdiploma een telefoontje: hij is aangenomen als evenementenbouwer!
We zijn dan ook hartstikke trots op Damien en wensen hem heel veel succes met zijn baan!