Nieuws

Het laatste nieuws van onze IZEO-locaties

CREA-lessen en ook de juf doet mee!

Op onze IZEO-locaties geven we CREA-lessen aan onze jongeren. Creatief aan de slag met ... ja, van alles eigenlijk. Soms met verf of stiften, dan weer met garen of kralen. Allerlei materialen komen aan bod.

De jongeren gaan enthousiast aan het werk. Het leuke is dat zij hun zelfgemaakte werken zelf mogen houden. Zo kan het zijn dat ze de ene keer een eigen tas mee kunnen nemen of een mok en de andere keer een leuke kaartenstandaard of schilderij.
En, als dat nog niet genoeg motiveert, dan helpt het zeker ook als de juf zelf meedoet!

IZEO crea-lessen
IZEO Nicole Oligschlager interview Alterius

Bruggen slaan tussen zorg en speciaal onderwijs

Nicole Oligschläger is sinds een jaar aan de slag als projectleider Zorg en Onderwijs. En in het afgelopen jaar is er heel wat gebeurd op dit vlak.

In 2018 startte IZEO (Integraal Zorg en Onderwijs) in Cadier en Keer. Vanaf dat moment biedt Alterius samen met zorgpartner Via Jeugd (toen nog SJSJ) de jongeren bij Icarus een onderwijs-zorgarrangement aan. Sindsdien neemt ook de externe interesse in IZEO een vlucht. En dus werd de functie van projectleider Zorg en Onderwijs in het leven geroepen.

Lees hier het hele interview met Nicole.

Crea tijdens corona

Tijdens de corona-tijd gaat het onderwijs op de locatie van IZEO Cadier en Keer gewoon door. Dat geldt ook voor de crea-lessen.

De jongeren werken met veel plezier aan de opdrachten. 'Maar het lijkt of ze nu met meer rust aan de slag gaan met hun creatieve werkstukken.', aldus hun begeleidster.

En dat er vol aandacht wordt gewerkt, is wel te zien op deze foto. We zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

 

Niet alle leerlingen zitten thuis

Terwijl een groot deel van onze leerlingen thuis hun onderwijs volgen, zijn er ook leerlingen die wél nog in klas les krijgen.

Zoals de jongeren op onze IZEO-locatie in Cadier en Keer. Deze jongeren verblijven in leefgroepen op het terrein van Via Jeugd. Op ditzelfde terrein staat ook het IZEO-gebouw. Zorg en onderwijs worden hier geïntegreerd aangeboden.

Met andere woorden, deze jongeren 'wonen en werken' hier. En dat is ook de reden dat zij wel nog les krijgen in hun IZEO-gebouw. Met inachtneming van de RIVM-regels uiteraard.

Super hoe zij én hun leerkrachten en begeleiders in deze tijd aan de slag blijven!

Kleur je eigen wereld

Onder de indruk. Dat zijn ze allemaal, niet alleen de leerlingen van IZEO Urmond maar ook de leerkrachten en begeleiders.

Frank Lemmens, auteur van ‘Je kleurt je eigen wereld’, sprak met de groep over zijn levenservaringen. Over het verlies van zijn vader door suïcide én over zijn ervaring als vader van een zoon met aangeboren hartafwijking. Zijn boodschap: ondanks alles wat je meemaakt, kun/moet je er zelf iets positiefs van maken!

Zoals gezegd, het verhaal maakte indruk en zorgde voor gesprekken, positieve gesprekken. Tijdens de sociale vaardigheidstrainingen, die alle leerlingen volgen, werden deze thematieken nogmaals besproken. Waardevolle momenten!

Even er op uit!

Met dit heerlijk frisse voorjaarsweer roept de natuur om een wandeling.
En dat is ook precies wat de jongeren van IZEO Cadier en Keer ook doen.

Natuurlijk geldt ook voor onze jongeren op deze locatie dat door het coronavirus het dagprogramma er anders uitziet dan normaal. De activiteiten en lessen worden in aangepaste vorm aangeboden.

Gelukkig blijft er wel ruimte om af een toe een frisse neus te halen. En in de prachtige omgeving waar onze locatie in Cadier en Keer ligt, kan dat perfect!

IZEO op afstand

Het onderwijs bij IZEO gaat er gezien de coronacrisis anders aan toe dan normaal. Zoals bijvoorbeeld op de locatie in Geleen.

De leerlingen ontvangen een weekplanning waarin precies staat wat er van ze wordt verwacht. Iedere ochtend en de middag is er contact met de leerling. Zo wordt de vinger aan de pols gehouden en kan de leerling aangeven hoe het gaat.

Uiteraard staat de juf gedurende de dag ook klaar voor eventuele vragen. En daar maken de leerlingen gebruik van! Door middel van foto’s, filmpjes en verhalen laten ze zien hoe ze thuis aan het werk zijn voor school.

Trots op onze leerlingen hoe zij omgaan met deze bijzondere situatie!

Aandacht voor het nu bij IZEO Care4Kidz

Aandacht voor het nu

Als er bij het schoolgebouw van IZEO Care4Kidz een pissebed wordt gevonden, is alle aandacht opeens gericht op dit kleine, merkwaardige beestje. Het moment voor de juf om de les ‘om te gooien’ en dit insect samen te gaan onderzoeken.

Niet veel later bekijken de leerlingen de pissebed heel nauwkeurig om het vervolgens na te tekenen. Er wordt opgezocht op internet wat het precies voor beestje is.
Als het schaaldiertje helemaal is onderzocht, laten de leerlingen het beestje weer vrij in de tuin.

Fijn als er even aandacht is voor het ‘nu’.

IZEO Icarus voetbaltoernooi

Het mooie van dit jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi is dat er niet alleen gewerkt wordt aan voetbaltechniek, maar ook aan andere vaardigheden. Alle leerlingen krijgen één of meer rollen tijdens dit toernooi. Naast een rol als speler kan een leerling bijvoorbeeld ook de rol van scheidsrechter of manager toebedeeld krijgen. Zo leren de jongeren om vanuit een andere invalshoek bezig te zijn met dit toernooi. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om beslissingen te nemen als scheidsrechter? Maar ook, hoe goed kun jij een keuze van een scheidsrechter accepteren? En vanuit organisatorisch oogpunt: hoe stel je een toernooischema eigenlijk op?

Alle leerlingen samen roepen aan het einde van de dag ook ‘de meest waardevolle speler van de dag’ uit.
Het is duidelijk dat dit toernooi op alle gebieden leerzaam is.

Voetbaltoernooi IZEO Icarus
Jongeren IZEO Icarus stage Vojacek

Aan het werk voor de kerst

Sommige jongeren van IZEO Icarus lopen ook stage. Dit keer is er een groep gestart bij Vojacek. Voor deze wijnwinkel stellen ze, in opdracht, kerstpakketten samen.

De pakketten bevatten soms één fles, maar soms ook drie of meer flessen. Ook in het soort wijn is variatie. De jongeren pakken witte of rode wijn in en in andere gevallen zelfs champagne.
Iedere order heeft eigen eisen aan de verpakking. Zo worden sommige pakketten rechtstreeks geleverd aan een bedrijf, andere worden weer klaar ingepakt in postdozen.

Je ziet, er komt heel wat kijken bij het samenstellen van de pakketten. En onze jongeren verzorgen dit prima!

Nobody does it better

IZEO Icarus biedt in haar programma ook zogenaamde CREA-lessen. Daar kunnen de jongeren aan de slag met hun creativiteit. Het aanbod wisselt voortdurend, zodat er steeds verschillende technieken kunnen worden uitgeprobeerd. Zo blijft het voor de leerlingen ook leerzaam en uitdagend.

Soms werken de jongeren aan handige, praktische voorwerpen, zoals de keer dat ze een eigen t-shirt mochten pimpen. Een andere keer wordt er gewerkt aan iets leuks voor hun kamer of om cadeau te geven.

Onlangs gingen ze aan de slag met beton.
Dit klinkt misschien robuust en zwaar, maar deze mooie, verfijnde kaartenhouder was het resultaat.
Nobody does it better!

Crea-lessen bij IZEO samenwerking Alterius en Via Jeugd
Leerlingen IZEO Urmond startten 'nagelproject' in het kader van module Verzorging

Keuzevak Verzorging

Naast de verplichte onderwijsvakken kunnen onze leerlingen bij IZEO ook een aantal vakken kiezen. Het vak Verzorging is hiervan een voorbeeld. Het is belangrijk dat zo'n keuzevak aansluit bij de interesses van de jongeren.

Onlangs startte een groepje jongeren van de locatie Urmond met het project 'verlenging van de nagels'. Zij hadden eerder al het project 'gellak aanbrengen' gevolgd.

Er is overigens ook ruimte voor andere aspecten in de uiterlijke verzorging. Denk hierbij aan make-up en haarverzorging.

Ouderbijeenkomst Simpelveld

Bij IZEO vinden we de samenwerking met ouders/verzorgers van onze leerlingen belangrijk. Bij het eerste gesprek over een traject met een leerling, start ook de samenwerking met ouders en verzorgers.

Een paar keer per jaar organiseren we een ouderbijeenkomst op locatie. Dit keer gebeurde dit op de nieuwe locatie in Simpelveld. De ouders en verzorgers werden welkom geheten door het hele IZEO-team én door de leerlingen, hun kinderen. Deze hadden speciaal voor de gelegenheid van alles gemaakt en gebakken om hun ouders en verzorgers een warm welkom te geven.

De leerlingen lieten hun ouders zien waar zij de hele dag waren en wat ze deden. Ook vonden er gesprekken plaats tussen ouders en medewerkers van IZEO. Zo bouwen we aan de samenwerking die zo belangrijk is in deze trajecten.

Leerlingen IZEO Simpelveld bakken lekkers voor de ouderbijeenkomst
Loeigoed IZEO Simpelveld Alterius Koraal

Meewerken op de boerderij

De leerlingen van onze locatie IZEO Simpelveld bezochten een ochtend boerderij Het Loeigoed.
Boerin Kristel wachtte de leerlingen en hun begeleiders al op. Na een warm welkom werd iedereen verzocht een groene overall aan te trekken: het werken op de boerderij kan beginnen!

Terwijl de zon schijnt op de boerderij gaan de jongeren zelf aan de slag. De koeien vragen om eten en dat verzorgen onze leerlingen maar wat graag! Kristel vertelt tijdens het voeren van de koeien over de boerderij en het boerenleven.

De ochtend vliegt om en de leerlingen vertrekken weer naar school. Maar ondertussen hebben ze, misschien nog zonder het bewust door te hebben, weer stapjes gezet in het verleggen van hun eigen grenzen. En dat in een heerlijke omgeving!

Nieuwe locatie in Simpelveld

Alterius werkt op een aantal van haar locaties volgens de IZEO-methode (Integraal Zorg en Onderwijs). Na de zomervakantie is hier een nieuwe locatie aan toegevoegd.

Afgelopen week startten acht jonge ‘thuiszitters’ uit de regio Parkstad bij IZEO Simpelveld. Op deze locatie werken Koraal en Alterius samen en zorgen voor een fijne, rustige leeromgeving waar de kinderen na lange tijd weer onderwijs kunnen volgen.

De kracht van het IZEO-team ligt in het delen van elkaars expertise, het leren van elkaar en het letterlijk en figuurlijk samenwerken.
Om jullie een eerste indruk te geven van de locatie hierbij al een foto.

Eerste indruk IZEO Simpelveld Alterius Koraal
Diploma-uitreiking IZEO Icarus Alterius Via Jeugd Praktech

Wat een prestatie!

Damien, leerling van locatie IZEO Icarus, heeft wel aangetoond te bezitten over doorzettingsvermogen.
Tijdens een feestelijke uitreiking ontving hij zijn diploma lassen uit handen van zijn leermeester bij Praktech.
In de anderhalf jaar dat Damien bij ons onderwijs volgt, is dit al zijn derde (!) diploma. Eerder behaalde hij namelijk al zijn diploma VCA én Heftruck.
Maar het feest ging na de uitreiking nog door. Damien ontving enkele uren na het ontvangen van zijn lasdiploma een telefoontje: hij is aangenomen als evenementenbouwer!
We zijn dan ook hartstikke trots op Damien en wensen hem heel veel succes met zijn baan!

Een muzikale workshop Djembé

Afgelopen vrijdag vierden de kids van IZEO Care4Kidz 10 jaar Alterius op een muzikale wijze.
Na hun zelfgemaakte lunch, die bestond uit broodjes hamburger, diverse wraps en stokbrood, kregen de jongeren een Djembé workshop van Popschool Parkstad. Wil je weten hoe dat klonk? Kijk dan even naar een korte impressie.

Na afloop genoten de kids van een lekker ijsje. Kortom een feestelijke afsluiting van de week!

Djembe-worskhop op IZEO-locatie Care4Kidz Alterius
IZEO Urmond beklimt Mont Ventoux Alterius Koraal

Top Ventoux gehaald!

Wat een fantastische prestatie! Deze groep heeft de top van de Mont Ventoux weten te bedwingen.
De leerlingen van IZEO Urmond hebben hiervoor, samen met een leerkracht én een begeleider van deze groep, maanden getraind. Deze fietstocht is onderdeel van het project Equipe Mont Ventoux.

Bij het beklimmen van deze berg komt heel wat kijken. Uiteraard denken we dan aan de fysieke en sportieve voorbereiding. Maar de groep leert zoveel meer. Het gaat namelijk ook om niet opgeven, elkaar motiveren en oppeppen, soms ook troosten, maar vooral ook het samen delen van deze ongelooflijke ervaring.
We zijn hartstikke trots!

Koken met pit

De jongeren van IZEO Urmond krijgen iedere week de mogelijkheid om in de keuken te staan en zelf te koken. Het leren koken is voor de jongeren natuurlijk een stap naar het zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen. Hierbij is uiteraard ook aandacht voor hygiëne en gezondheid.

Maar wat de jongeren wellicht nog veel leuker vinden: de lunch wordt ook écht geserveerd aan 'gasten'!
Iedere week kunnen buurtbewoners en medewerkers van IZEO Urmond zich namelijk aanmelden voor een lunch. Op deze manier wordt er ook gewerkt aan de relatie met de omgeving van de locatie.

IZEO Urmond biedt plek aan jongeren met complexe (lvb) problematiek. Door een intensieve samenwerking tussen onderwijs (Alterius) en zorg (Koraal) is het mogelijk om ieder van deze jongeren een persoonlijk dagprogramma te bieden. Hierin komen (begeleiding in) zorg én onderwijs bij elkaar, met als doel toe te werken naar een passend perspectief richting dagbesteding, arbeid of vervolgonderwijs.

Jongeren koken op locatie IZEO Urmond Alterius Koraal